در این مطلب توضیحات کاملی در خصوص شناسنامه GIA (شناسنامه جی آی ای) ارائه می کنیم.
در بین شرکتهای مطرح با نامهای مخفف GIA. HRD. IGI. EGL. AGS. به معرفی دو برند برتر GIA و HRD در شناسایی و صدور شناسنامه سنگهای قیمتی میپردازیم. که از بین این دو شناسنامه GIA اعتبار بسیار بیشتری در دنیا دارد.
شناسنامه GIA
GIA مخفف (GEMOLOGICAL INSTITUTE OF AMERICA ) به معنای موسسه گوهرشناسی آمریکا میباشد. این موسسه در تاریخ پانزدهم فوریه سال 1931 میلادی در آمریکا تاسیس شد. GIA با برترین محققین، اساتید، گوهرشناسان و زمین شناسان همکاری میکند. فعالیت اصلی و شناخته شده این موسسه صدور شناسنامه GIA است.
فعالیت این موسسه شامل تحقیق و آزمایش بر روی سنگهای قیمتی اعم از سنگهای رنگی و بی رنگ و مرواریدهای طبیعی و پرورشی میباشد.
مرکز اصلی GIA در شهر کارلزبد(CARLSBAD) ایالت کالیفرنیای جنوبی واقع شده است. امروزه تعدا شعبه های GIA در 9 مرکز، در 3 قاره وجود دارد. همچنین این مراکز به آموزش گوهر شناسی، طراحی و فروشندگی حرفه ای جواهرات می پردازند. این موسسه در 4 قاره و 9 کشور شعبه فعال دارد.
در ضمن این مجموعه دارای مراکز تحقیق و اطلاع رسانی در مورد تولید سنگهای مصنوعی و اکتشافات جدید در این زمینه، میباشد.جالب است بدانید موسسه GIA در بین همه رقبای خود، دارای اعتبارو شناخت و اطمینان بیشتری دردنیا میباشد. شناسنامه GIA معتبرترین در دنیا است.
در گذشته شناسنامه هایی صادر می شد که امکان تقلب داشت. اما امروزه با حک کردن شماره شناسایی سنگ روی کار امکان تعویض سنگ و تقلب وجود ندارد. با پیشرفت تکنولوژی امکان حک کردن بر روی الماس به وسیله روش لیزر پرینت ممکن شد.
HRD
مجموعه (HRD HOGE RAAD VOOR DIAMANT) به معنای شورای عالی الماس می باشد. این مجموعه در شهر آنتورپ کشور بلژیک واقع شده است. سهامدار اصلی انستیتو انترپرایز، مرکز جهانی الماس (AWDC) است. یان مرکز یک بنیاد خصوصی است. در سال 1973 میلادی تاسیس شد و نماینده صنعت الماس بلژیک است.
مزایای سنگهای شناسنامه دار
از مزیتهای سنگهای شناسنامه دار از جمله شناسنامه GIA تمایز سنگهای طبیعی از مصنوعی است. این تشخیص در آزمایشگاههای پیشرفته در شرایط خاص انجام می شوند. در سالهای اخیردر زمینه تولید سنگهای مصنوعی پیشرفت های زیادی صورت گرفته است. این سنگها به سختی قابل تشخیص هستند. برای تشخیص سنگهای طبیعی از مصنوعی به دستگاههای پیشرفته نیاز است. برتری سنگهای شناسنامه دار، ارزیابی دقیقی از رنگ، تراش، پاکی و دیگر مواردی است که بطور دقیق در شناسنامه اش ذکر شده است.
شناسنامه الماس با توجه به داشتن مولفه های صحیح و استاندارد در قیمت گذاری که توسط راپاپورت انجام میشود، قیمت به روز و دقیقی برای هرقطعه الماس نشان میدهد. این موضوع باعث ایجاد اعتماد در خریدار میشود.
راپاپورت چیست
راپاپورت لیست قیمت الماسهای تراش خورده ای است که توسط مارتین راپاپورت در سال 1978 میلادی ایجاد گردید. لیست راپاپورت سه شنبه هر هفته منتشر میشود. هدف از ارایه این لیست، قیمت گذاری اولیه الماسها بر اسا س 4 فاکتور اصلی میباشد. این 4 فاکتور شامل رنگ، تراش، پاکی و وزن است. وجود لیست راپاپورت باعث ایجاد استانداردی برای تعیین قیمت الماس در بازار بین المللی شده است. در این بازار ها قیمتها مطلق نیستند. بلکه بر اساس تعداد و حجم خرید تاجران و نحوه تسویه ، قیمتها متغیر هستند. در مقابل گروه راپاپورت شرکتهای دیگری مانند IDEX , EDAHN GOLAN نیز وجود دارند. این شرکت ها روی الماس قیمت گذاری میکنند. اما راپاپورت دارای اعتبار بیشتری است.
با فراگیر شدن استفاده از جدول راپاپورت، مارتین تلاش کرد که بازار معامله ای در بورس نیویورک ایجاد کند. اما این تلاش بی نتیجه ماند. زیرا دلالان الماس با این شفافیت در بازار مخالف بودند. شرکت N.D. REIFF که یکی از غولهای بازرگانی الماس جهان میباشد راجع به راپاپورت چنین میگوید: «راپاپورت، قیمت الماس را با شفاف کردن تمامی پارامترها، خراب میکند.»
ارزش گذاری الماس
بطور کلی الماسهای تراش خورده با چهار مولفه اصلی رنگ، پاکی، وزن و تراش قیمت گذاری میشوند. البته که مولفه های تخصصی تری نیز وجود دارند که میزان ارزش گذاری یا قیمت الماس را کمی تغییر میدهند. اما در اینجا به توضیح تک تک پارامترهای اصلی می پردازیم. تا با آگاهی بیشتری بتوان انتخاب صحیح تری در تهیه الماس داشت.
رنگ الماس طیف گسترده ای دارد که با حروف لاتین از D تا M نشان داده میشوند. گروه D بیرنگ ترین و گرانترین طیف رنگی الماس است. طیف M به رنگ قهوه ای سوخته نزدیک میشود.
رنگها بصورت کلی به شش دسته تقسیم میشوند. کاملا بیرنگ، بیرنگ، زرد بسیار کمرنگ، زرد کمرنگ، زرد و قهوه ای و قهوه ای پررنگ. البته رنگهای فانتزی الماس هم وجود دارند که در طبیعت بسیار کمیابند. مانند صورتی، ارغوانی، آبی، قرمز و حتی سیاه. ملاک مقایسه رنگ بندی الماسها، سنگهای آماده دسته بندی شده، از لحاظ رنگ بندی بنام (MASTER SET) هستند.
درجه بندی از نظر پاکی (Clarity)
به میزان ناخالصی و رنگش در الماسها و نحوه جایگیری این ناخالصیها، الماس ارزش گذاری میشود. زمانیکه با یک ذره بین با بزرگنمایی 10 برابر به داخل الماس نگاه میکنیم این ناخالصیها قابل تشخیص هستند.پاکترین آنها را با نماد FL نمایش میدهند. به ترتیب اضافه شدن ناخالصیها، مانند عکس رده های زیر تشکیل میشوند.
درجه بندی بر اساس تراش سنگها
تراش الماس یعنی تقسیم آن به صفحات متعدد که به شکلهای مختلف از جمله : مارکیز، برلیان، امرالد، پرنسس، قلب، اشک، بیضی و غیره تبدیل شود.
هرچه این تراشها دقیق تر و زاویه سطوح به استاندارد نزدیکتر باشند، باعث جلوه عوامل زیر میشود که عبارتند از
1 – درخشش یا برق سنگ (BRILLIANCY)
به انعکاس نور سفید درون برلیان گفته میشود. که با تابش نور سفید به سطح سنگ و میزان بازتاب آن از درون سنگ سنجیده میشود.
2- جرقه (FIRE)
به شکست نور سفید و تجزیه آن به طیفهای رنگین کمان، دیسپرژن (DISPERSION) یا جرقه گفته میشود.
3- چشمک (SCIENTILLATION)
این پدیده در زمان جابجایی سنگ و تغییر زاویه دید نسبت به آن در اثر انعکاس نور داخل سنگ بوجود می آید.
موارد بالا به درجات عالی (EXCELLENT) ، خیلی خوب (VERY GOOD) ، خوب (GOOD) ، متوسط (FAIR) ، ضعیف (POOR) تقسیم میشوند. هرچه این موارد به مرتبه عالی نزدیک باشد سنگ با ارزش تر است.
ارزش گذاری بر اساس وزن
واحد اندازه گیری وزن الماس قیراط (CT) است. هر قیراط برابر با یک پنجم گرم است یعنی 1گرم = 5 قیراط . هرچه وزن یک قطعه الماس افزایش پیدا کند قیمت و ارزش آن زیاد میشود. این بدان معنا نیست که برلیان 2 قیراطی، 2 برابر برلیان 1 قیراطی ارزش داشته باشد. بلکه ممکن است تا چند برابر گرانتر باشد. یعنی هرچه وزن بالاتر میرود قیمت آن بطور فزاینده ای بالا میرود. علت این افزایش به این دلیل است که بابالا رفتن وزن و ابعاد الماس، تعداد آن در طبیعت کمیاب تر میشود.