لوگو نوبل

وجه تسمیه شرکت ما، جواهرات نوبل، از سرآمد فلزات نجیب گرفته شده است.

فلزات نوبل یا نجیب، فلزاتی هستند که نسبت به خوردگی مقاومت می‌کنند و در معرض هوا اکسید نمی‌شوند. این فلزات عبارتند از پلاتینوم (پلاتین)، روبیدیوم، رودیوم، پالادیوم، اسمیوم، ایریدیوم، روتنیوم، طلا و نقره. از فلزات نامبرده غیر از طلا و نقره بقیه از گروه پلاتین می‌باشند. پلاتین سرآمد گروه فلزات نجیب است. نکته جالب این است که جایزه نوبل نیز از جنس پلاتین می‌باشد.

واژه پلاتین برگرفته از کلمه اسپانیولی پلاتینا به معنی نقره کوچک میباشد. جویندگان طلای اسپانیایی در رودخانه ها و معادن به آن برمی‌خوردند و به گمان نقره بودن بی توجه از کنار آن می گذشتند.
پلاتین یا پلاتینوم با نام اختصاری pt از فلزات واسطه در جدول مندلیف میباشد. رنگ آن سفید خاکستری است. متراکم و رسانا و شکل پذیر است و جزو فلزات گرانبها محسوب میشود.

پلاتین و طلا هر دو در محلول تیزاب سلطانی حل میشوند. تیزاب سلطانی تشکیل شده از یک واحد اسید نیتریک و سه واحد اسید هیدروکلریدریک.
پلاتین مقاومت بسیار بالایی در مقابل خوردگی دارد. دمای بالا را تا 1780 درجه سانتیگراد تحمل می‌کند. به همین دلیل در مبدل‌های کاتالیست از فلز پلاتین استفاده میشود. از موارد دیگر استفاده از فلز پلاتین، پزشکی، صنایع نظامی و موشک سازی و همچنین صنایع هوا و فضا وانرژی اتمی است.

در سالهای گذشته قیمت پلاتین بیش از دو برابر قیمت طلا بود ولی در چند سال اخیر قیمت آلیاژ هردوی این فلزات با توجه به بالاتر بودن انس طلا تقریبا برابر شده است. دلیل این یکسانی قیمت آلیاژهای پلاتین می‌باشند. به دلیل ترکیب شدن پلاتین با عناصر گروه خودش که کمیاب و بسیار گران‌تر از پلاتین هستند، پلاتین عیار شده از طلای عیار شده گران‌تر تمام می‌شود.

عیار متداول طلا در ایران 750 یا همان 18 است و عیار استاندارد پلاتین 850 میباشد. در سایر کشورها عیار 900 و 950 نیز مورد استفاده است.

دنبال چیزی میگردی؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *